Marka Sınıflandırması

Marka Sınıflandırması
Marka tescil başvurusunda markanın kullanılacağı sektöre göre marka sınıflandırması yapılmaktadır. Marka hangi alanda kullanılacaksa o sınıf için başvuru işleminin yapılması gerekir. Örneğin marka sadece tekstil alanında kullanılacaksa ilgili tekstil sınıfında başvuru yeterlidir. Marka sınıflandırması Uluslararası Nice Sınıflandırması‘na göre yapılmaktadır. 45 adet marka sınıfı mevcuttur. 1’den 35’e kadar mal sınıfları 35’ten 45. sınıfa kadar da hizmet sınıfları olarak belirlenmiştir.

Mal ve Hizmet Sınıflandırma Listesi

Marka sınıflandırması örnek;

25. SINIF
Koruyucu amaçlı olanlar hariç her türlü malzemeden yapılmış iç-dış giysiler, çoraplar,fularlar, şallar, bandanalar, eşarplar, kemerler.
Ayak giysileri: ayakkabılar, terlikler, sandaletler.
Baş giysileri: şapkalar, kasketler, bereler, takkeler, kepler.

25. sınıf kapsamında yapılacak bir marka başvurusu ile tshirt, kazak, pantolon, şapka vb. koruyucu amaçlı olmayan her türlü iç-dış giysi için üretim ve satış hakkına sahip olunmaktadır.

Marka sınıfları markanın geleceği açısından oldukça önemlidir çünkü marka bir defa tescil edildikten sonra sınıf ekleme işlemi yapılamamaktadır. Ancak aynı isimle yeni sınıflarla yeni bir marka başvurusu mümkün olmaktadır. Bu da sürecin en baştan tekrar başlaması anlamına gelir. Bu sebeple markanın ileride kullanılabileceği alanlar dikkatle belirlenmeli ileriye dönük doğru adımlar atılmalıdır. Örneğin sadece yukarıda açıkladığımız 25. sınıfta marka başvurusu gerçekleştirdiniz, ancak işleriniz ilerledi ve aynı markaya ait bir de parfüm üreteceksiniz işte bu noktada tescilli markanıza sınıf eklemeniz mümkün olmayacak yeni bir başvuru yapmanız gerekecek. Bunun yerine başvuru öncesinde markayı kullanacağınız alanlara yönelik ciddi bir planlama ile ek maliyetlerin önüne geçebilirsiniz

Tek sınıflı marka nedir?

Marka başvurusu aşamasında sadece bir adet sınıf seçilmesi ile tek sınıflı marka söz konusu olur.

Satış için 35. sınıf şart mıdır?

35. sınıf yıllardır başvuru sahiplerinin kafasını en çok karıştıran sınıf olmuştur. Üretimini yaptığınız bir mal için ayrıca 35. sınıf tesciline ihtiyacınız yoktur. Üretimi size ait olmayan farklı markalı ürünleri tek bir çatı altında satmak istiyorsanız bu durumda 35. sınıfa ihtiyaç duyacaksınız. Örneğin Teknosa markası Teknosa çatısı altında kendi üretimi olmayan Asus, Philips, Apple gibi bir çok farklı marka ürünün satışını gerçekleştirmektedir.

BİLGİ MERKEZİ

Formlar - Dökümanlar

Sıkça Sorulan Sorular

Marka Sınıflandırması